D09
26.06, 10:50-11:10
Influence of surfactant nature on rheology of high concentrated emulsion.
Влияние природы ПАВ на реологию концентрированных эмульсий.
Russia / Россия
The results of rheological studies of concentrated oil-in-water emulsions stabilized by protein and also mixtures of protein with low molecular mass surfactants (cationic and nonionic) are generalized. It has been considered the nature of surfactants on the rheological behaviour of concentrated emulsions. It has been shown that changing the rheological behaviour of emulsions, observed at the increase of surfactant/protein molar ratio in the bulk, is connected with displacement of high molecular mass stabilizer (protein) by low molecular mass one (surfactant).
В работе обобщены результаты реологических исследований концентрированных эмульсий типа «масло-в-воде», стабилизированных белком, а также смесями белка с ПАВ (катионным и неионным). Рассмотрено влияние природы ПАВ на реологическое поведение эмульсий. Показано, что изменение реологического поведения эмульсий, наблюдаемое при увеличении молярного соотношения ПАВ/белок в объеме водной фазы, объясняется вытеснением высокомолекулярного стабилизатора (белка) путем замены его на низкомолекулярный стабилизатор (ПАВ).